PAŠKI TROKUT - Tajna misterioznog trokutastog oblika otisnutog na kamenitom tlu

Paški trokut je neobičan i misteriozan fenomen koji se nalazi na otoku Pagu, tek nekoliko kilometara od poznate hrvatske destinacije Novalje.

Ovaj trokutasti oblik u kamenu otkriven je u svibnju 1999. godine od strane geodeta Zdenka Grbavca tijekom mjerenja tla. Grbavac je na području po imenu Tusto čelo primijetio pravilni trokut veličine oko 500 četvornih metara koji se razlikovao od okolnog kamenja. 

Trokut je veličine 32x32x22 metara, a kamenje unutar trokuta je svjetlije i drugačije teksture od kamenja izvan trokuta. Na svakoj stranici trokuta nalaze se neobične rupe duboke trideset centimetara. Do danas, znanstveno objašnjenje ove misterije nije pronađeno.

Geolog Stjepan Zvonarić je, pomoću ultraljubičastih zraka, dokazao kako kamenje unutar trokuta daje crvenu boju. Crvena fosforencija je dokaz kako je trokut bio izložen ekstremnim temperaturama, poput onih koje se pojavljuju u vulkanima. Prema stupnju isijavanja geolozi su izračunali kako je trokut nastao prije 12.000 godina. No zanimljivo je da na području otoka Paga u to vrijeme nije bilo vulkanskih aktivnosti? Ova neobična činjenica itekako će vas zaintrigirati i potaknuti na razmišljanje o mogućim objašnjenjima ovog misterija.

Paški trokut je neobičan misterij koji je ubrzo nakon otkrića postao velika senzacija koju posjećuju znatiželjnici iz cijelog svijeta. Koliko ih je zaista posjetilo trokut teško je reći, budući da većina odlazi samostalno. Na žalost, ovaj misterij nekima je poslužio za brzu zaradu pa su mnogi odnosili kamenje s Paškog trokuta. Zbog toga je neobično malo okruglog kamenja s trokuta potpuno nestalo. Međutim, i bez tog neobičnog kamenja, Paški trokut je znatno svjetliji od uobičajenog kamenjara na ovom području i lako ga je uočiti. Razlika se najbolje vidi, u odnosu na ostatak okoliša, gledajući s visine i tijekom snimanja iz zraka. Uz Paški trokut, ostale su i neobične rupe. 

Turistička zajednica Novalje ipak preporuča da se posjetitelji obrate agencijama za aktivni turizam i do ovog mističnog trokuta odlaze isključivo uz vodiče budući je teren zahtjevan. HGSS je često imao posla na ovom potezu baš zbog zahtjevnog nepristupačnog terena na koji posjetitelji nisu naviknuti. Upravo zbog sigurnosti posjetitelja, uklonjena je i turistička signalizacija za trokut kako se ljudi ne bi sami uputili prema trokutu jer teren je izrazito nepristupačan i težak za hodanje zbog oštrog kamenja, a ljeti i izrazito visokih temperatura. Uz to, potrebno je za posjetitelje imati dobro fizičko stanje i opremu za hodanje po nepristupačnom terenu.


Paški trokut je misterij koji je privukao pažnju svijeta još od svog otkrića. Mnogi su ga istraživali, od znanstvenika do amatera, a istraživanja su obuhvaćala geologe, paleontologe, pa čak i ufologe. O ovom misteriju otoka Paga napisano je i nekoliko knjiga, te niz alternativnih radova. Međutim, 23 godine kasnije, još uvijek ne postoji čvrst dokaz koji objašnjava nastanak ovog fenomena. Je li se radi o prirodnom fenomenu kojeg je isklesala bura koja na Pagu doseže i 300 kilometara na sat ili pak nečemu mističnom i vanzemaljskom, ostaje za otkriti. Postoji nekoliko teorija o Paškom trokutu, među kojima su one koje su objavljene u tekstu portal Lika Club 2017. godine. 

Teorije su: da je Paški trokut putokaz letećim tanjurima prema zviježđu Sirius, da je trokut svetište prapovijesnog lovca, da Paški trokut prikazuje zviježđe Cefej, te da su na trokutu pronađene krhotine meteorita koji je uništio Atlantidu, ili da simbolizira Sveto Trojstvo i povezan je sa stigmama svećenika Zlatka Sudca.

Otisak NLO-a 

Jedna od najzanimljivijih teorija je ona koju je iznio geolog Stjepan Zvonarić u knjizi "Paški Venture Star", a koja tvrdi kako je Paški trokut otisak izvanzemaljske letjelice koja se slijetala prije 12.000 godina, a rupe na rubovima trokuta su tragovi nogara svemirskog broda. 

Ova teorija je još više potvrđena brojnim svjedočanstvima o pojavi misterioznih svjetala na području Paga, koji mnogi pripisuju NLO-ima i povezuju s Paškim trokutom. 

Mještani govore o svjedocima koji su čudna svjetla vidjeli i opisali kao svjetlo koje se brzo kreće. 

Paški trokut također izaziva zanimanje zbog činjenice da unutar njega nema nikakvih znakova života. U samom trokutu ne raste nikakvo raslinje, a zanimljivo je kako se ovdje ne zadržavaju niti kukci. 

Postoji teorija kako se ispod Paškog trokuta nalazi nešto skriveno. I danas ostaje misterija je li Paški trokut prirodni fenomen ili ipak djelo ljudskih ruku, te jesu li izvanzemaljci prije 12.000 godina uistinu posjetili otok Pagu. 

Unatoč svemu, Paški trokut je postao popularna destinacija za posjetitelje koji žele saznati više o ovom misteriju i saznati više o teorijama koje ga objašnjavaju. Novalja, osim vrhunske zabave i dobrih vibracija sa Zrća te odlične outdoor ponude aktivnog turizma i plaža od kojih zastaje dah, ima i ovu sasvim drugačiju priču koja čini ovaj grad još atraktivnijim za posjetitelje.

Povezani članci

misterije 3238186831551982283

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item