Tajna društva - Hijerarhija Masona

U zadnje vrijeme priče o tajnim društvima, masonima, vladarima svijeta i ostalim nazivima iz ove branše, postalo je hit. No ako analiziramo pisanu povijest, još tamo iz drevnih vremena, vidjet ćemo da su tajna društva postojala još od tada. U kojem smislu? U smislu da su postojali ljudi koji su se okupljali na nekim tajnim mjestima, gdje su imali sastanak ili neke druge tajne aktivnosti.

Tako su u 17, 18, 19 st. postajale grupe ljudi, koji su npr. iznajmili prostor kafića ili restorana i ondje imali svoj privatni sastanak. Pošto nitko nije znao o čemu su pričali i što su radili, jer je bilo privatno/tajno, danas mnogo bolje možemo saznati o tajnim društvima. Iako danas ima obilne literature o tajnim društvima, zadržat ćemo se na hijerarhiji koja nam može dati neke daljnje smjernice za tajna društva i masone.

Ono što možemo znati za tajna društva i masone jeste do da u njihovom redu postoji određena hijerarhija. 




                                                        33. RED     



         Jorčki red                                                                  Škotski red                
       (4. - 10. red)                                                                (4. - 32. red)  


                                                      Plava loža
                                          (1. - 3. red)
   



Prva tri reda su tzv. Plava loža
Da bi čovjek ušao u Plavu ložu (hram), potrebno je da ga drugi mason preporuči. Ako ga prihvate, postaje mason i može napredovati do 2. i 3. stupnja. Ako želi dalje napredovati kada dođe do 3. stupnja, podnosi molbu. 

Između toga slijedi Jorčki red te Škotski red

Međutim, kada mason dođe do 32. stupnja i želi dalje napredovati do 33. stupnja, mason ne može tražiti - pisati molbu. Može biti samo pozvan - tražen. 

Ulazak u masonsku ložu se zove inicijacija. Ono što predstavlja vrhovno tijelo masonstva, jest Vrhovni savjet 33. stupnja, koji sebe naziva "Matična jurisdikcija svijeta" ili "Matični savjet svijeta", koji je lociran u Washingtonu u SAD-u. 

Koliko je utjecajan Vrhovni savjet 33. stupnja, možemo vidjeti iz same molbe koja podnosi mason ako želi napredovati od 4. stupnja do 32. stupnja. 

Ovako izgleda dokument (molba) koji podnosi mason majstor 3. stupnja za prijem u više stupnjeva. 

''Uz poštovanje podnosim molbu za stupnjeve, od 4. do 32. i obećavam da ću uvijek biti istinski odan i pokoran Vrhovnom savjetu 33. stupnja.'

Povezani članci

Tajna Društva 4068037991507306683

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item