ŽIVOT POSLIJE SMRTI - Što se dešava kada umremo i gdje ide naša duša?


Najveća prevara sa kojom se danas manipulira jeste prevara po pitanju stanja mrtvih ili života poslije smrti. Što se dešava sa osobom kada umre? Da li postoji život nakon smrti? Naime, poznato nam je to da je Bog na eksperimentalan način riješio problem smrti tako što je uskrsnuo. U redu, no postavljaju se pitanja: što se dešava samnom, odnosno sa duhom ili dušom kada umrem? Da li negdje idemo prije nego opet budemo stvoreni jednoga dana za sud kako piše u Bibliji? No kako će jedna osoba to znati? Mi jednostavno nemožemo ovozemaljskom znanošću proniknuti u ovu domenu pitanja života posije smrti. Postoje brojni izvještaji opisa fenomena o stanju poslije smrti. No koliko je to ozbiljno?


Naime, ako je Bog davalac života, logično je za zaključiti da on zna što se dešava s nama nakon smrti. No da bi uistinu razumjeli o čemu se radi moramo razumjeti što je čovjek po svojoj suštini. Tako imamo sljedeći izvještaj:

''Stvori Gospod Bog čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa...'' (Prva Mojsijeva 2,7.20-23.)

Bog je stvorio čovjeka od praha zemaljskog. U originalnom tekstu, na hebrejskom, riječ 'stvori' ili 'stvoriti' znači formirati (oblikovati). Što znači formirati? Naime, mi znamo da:
- 88,9% našeg tijela čine samo dva kemijska elementa. To su vodik i kisik
10,9% našeg tijela čini ugljik i azut.
- manje od 1% našeg tijela čine ostali kemijski elementi.

Iz ovog proizlazi da mi zaista jesmo prah zemaljski. Kao da se Bog 'poigrao' sa kemijskim elementima. I mi kada umremo, ostane samo prah. Ali taj prah zemaljski (materijalna potkova) od koga smo mi sastavljeni kako kaže tvorac nije dovoljan.
Da bi čovjek bio ''duša živa'' ili živo biće, treba mu ''duh životni''. Dakle, čovjek ili živo biće je sklop mrtve materije i duha životnog koji dolazi od Boga. No, gdje je u ovoj priči život poslije smrti? Što se dešava kada umremo onda?

''I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao.'' 
(Propovjednik 12,7)

Kada čovjek umre, duh se vraća k tvorcu, a prah u zemlju. A gdje je duša? Duša nepostoji! Nije tvorac udahnuo čovjeku dušu, nego duh životni (bezlična sila, životna energija). Dakle spajanjem praha i duha, dobije se duša. Duša je živo biće ili čovjek. Tako da čovjek kada umre, duša ne postoji. (Primjer sijalice i struje - kada ovo dvoje spojimo, dobijemo svijetlost. Kada nema struje, nema ni svijetlosti - ona nepostoji! Kako sam inženjer elektroenergetike ovdje sam dao ekvivalentni primjer na jednostavnom nivou koji možete lako shvatiti radi usporedbe)

Pogledajmo što nam još tvorac govori o trenutku kada umremo.

''Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.'' (Psalam 146, 4)

''I psu živu bolje je nego mrtvu lavu. Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi neznaju ništa.'' (Propovjednik 9, 4.5)

Bog je smrt često uspoređivao i sa spavanjem. Kao kada čovjek zaspe navečer i ujutro se probudi. To je za njega veoma kratki vremenski trenutak. Tako je slično i sa smrti. Kada umremo mi spavamo, sve do dana kada nas Bog nebude sve uskrsnuo za sud po djelima svojima, (to je za nas također veoma kratki trenutak) jedne na život vječni, a druge na konačnu smrt.

Povezani članci

Religija 8892888602553606910

Objavi komentar

  1. Super! Podaci oko Duha, Duše i Smrti su apuslutno tačni. Pohvala za logično i smisleno objašnjenje! Ipak, pitao bih: Da li je Bog zaista ikad uskrsnuo (ustao)? Da li je On (Svemogući) zaista ikada bio MRTAV?!
    Pomislite - to bi značilo da je, kao što je u članku bilo rečeno "davalac života" u nekom trenutku bio 'BEZ ŽIVOTA'! Ne - to jednostavno nije istina!
    Pismo jednostavno i jasno kaže da je On iz smrti 'probudio' svoga Sina, Isusa Hrista.

    OdgovoriIzbriši
  2. Video na koji sam naletio na YouTube-u, koji kroz 10-ak minuta prikazuje sve što treba biti prikazano [video]https://www.youtube.com/watch?v=bz1ESmy5jjE[/video]

    OdgovoriIzbriši
  3. Bog na koga pomisliš kada kažeš Bog?
    Na Isusa ili njegovog Oca Jehovu?
    Sin je umro a Otac (Jehova ) ga vratio u život!
    :)
    To znacći da Bog nikad nije umro !
    Mrtav Bog nemože da uradi ništa a kamali da uskrsne sebe ili nekog drugog !
    Kao naprimer kad mi spavamo šta možemo da uradimo?
    Možemo naprimer da spavamo i da kuvamo rucak?
    Nemožemo tako i s mrtvom osobom!

    OdgovoriIzbriši

emo-but-icon

Istaknuto

item