GILGAMEŠ: Epska priča o mezopotamskom junaku

Gilgameš je mitološka priča iz starog babilonskog svijeta, koja je napisana na klinopisu oko 2100. godine prije nove ere. Priča prati avanture kralja Gilgameš-a i njegovog prijatelja Enkidu-a, koji putuju kako bi pronašli besmrtnost. 

U početku, Gilgameš je hvalisavac i tvrdoglav čovjek koji zlostavlja svoj narod. Međutim, nakon što se susreće s Enkidu-om, drugim čovjekom koji je divlji i neobrazovan, Gilgameš počinje razmišljati o svom životu i smislu postojanja. Zajedno, oni putuju u "džunglu" i suočavaju se s različitim izazovima kao što su borba protiv divljih životinja i posjet različitim bogovima. 

Na kraju, Gilgameš i Enkidu dolaze do Utnapishtim, jednog od bogova koji je postao besmrtan. Utnapishtim pokazuje Gilgamešu kako je postao besmrtan i savjetuje mu da se okrene svom narodu i vlada pravedno. Gilgameš se vraća kući i koristi svoje iskustvo kako bi postao pravedni i mudri vladar. 

Mit o Gilgamešu se smatra jednim od najstarijih epova u pisanom obliku i smatra se ključnim djelom u proučavanju starog istoka.

Gilgameš i Enkidu nastavljaju svoje putovanje kako bi pronašli besmrtnost, koji su se suočavaju s mnogim izazovima kao što su borba protiv divljih životinja i posjet različitim bogovima. Oni na kraju dolaze do svog cilja, gdje se susreću s Utnapishtimom, jednim od bogova koji je postao besmrtan. Utnapishtim pokazuje Gilgamešu kako je postao besmrtan, i savjetuje mu da se okrene svom narodu i vlada pravedno. 

Međutim, Gilgameš se ne može vratiti kući kao besmrtan, on se vraća kući sa znanjem da su sve stvari prolazne i da je jedini cilj u životu da se živi pravedno i mudro. On koristi svoje iskustvo kako bi postao pravedni i mudri vladar. 

Gilgameš mit se smatra jednim od najstarijih epova u pisanom obliku i smatra se ključnim djelom u proučavanju starog istoka. Ova priča nije samo važna za proučavanje kulture i religije starog Babilona, već i za razumijevanje klasičnih tema poput prijateljstva, ljudske sudbine i težnju k boljem, ali realnijem životu.

Povezani članci

Legende 6430709679058534452

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item