Legenda o gradnji Pulske Arene: gradnja od strane nadnaravnih bića


Pulska Arena, ili poznatija kao amfiteatar, jedna je od neprepoznatljivijih hrvatskih turističkih razglednica. Prema jednoj priči, sagradio ju je car Vespazijan, opčinjen ljepotom svoje ljubavnice, zanosne Puljanke Antonije Cenide. Međutim, Istrom već stoljećima kruži legenda kako je njihova monumentalna ljepotica djelo nadnaravnih bića. 

Prema legendi, vile su bile odgovorne za gradnju amfiteatra, koristile su svoju magičnu moć da bi olakšale rad i povećale brzinu gradnje. 

Danas, Pulska Arena se smatra jednim od najbolje očuvanih amfiteatara u svijetu i simbolom grada Pule. Postoji legenda koja povezuje amfiteatar u Puli i vile. 

Prema legendi, vile su bile neobične i prelijepe stvorenja koja su živjele u okolnim šumama i planinama. One su bile poznate po svojoj inteligenciji i sposobnosti rada, kao i po svojoj ljepoti. 

Vile su često posjećivale grad Pulu i često su bile viđene kako rade na različitim projektima u gradu. 

Jednog dana, rimski vojnici su došli u grad i odlučili da će sagraditi amfiteatar. Vile su se rado odazvale pozivu i počele su raditi na gradnji amfiteatra. Radile sa takvom preciznošću, brzinom i ljepotom da su rimski vojnici bili iznenađeni. 

One su koristile svoju magičnu moć da bi olakšale rad i povećale brzinu gradnje. Amfiteatar je bio gotov za kratko vrijeme, a rezultat je bio impresivan. 

Rimski vojnici su bili toliko zahvalni vile za njihov rad na amfiteatru, da su ih počastili i dali im ime "Divić-grad", po vili koja je vodila gradnju. 

Od tada, amfiteatar se naziva Divić-grad i smatra se jednim od najbolje očuvanih amfiteatara u svijetu, simbolom grada Pula. 

Prema legendi, vile su još uvijek živjele u okolnim šumama i planinama, i često se pojavljuju u gradu Puli, gdje ih se još uvijek poštuje i cijeni za njihov rad na gradnji Divić-grada.

Povezani članci

Legende 7344234759420361129

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item