INTERNET TAJNO DRUŠTVO CICADA 3301

Cicada 3301 je tajno društvo koje se pojavilo 2012. godine i koje se bavi angažiranjem putem internet-baziranih zagonetki koje se objavljuju na 4Chanu s indikatorima na Twitteru. Izazovi se fokusiraju na kriptografiju, sigurnost podataka, stenografiju i anonimnost na internetu. 

Neki spekuliraju da je Cicada 3301 alat za angažiranje za američke ili britanske obavještajne agencije, dok drugi vjeruju da je to alternativna stvarnost igra ili skupina koja se zalaže za privatnost na internetu i slobodu informacija. Nije bilo pokušaja monetizacije društva, iako je triler Dark Web prihvatio koncept.

Zagonetke su se uglavnom fokusirale na teme kriptografije, sigurnosti podataka, stenografije i anonimnosti na internetu i zahtijevale su od istraživača da koriste različite vještine, kao što su programiranje, lingvistika i matematika, kako bi riješili zagonetke. 

Iako se ne zna točno tko stoji iza društva Cicada 3301, postoje različite teorije. Neki spekuliraju da je društvo povezano s obavještajnim agencijama SAD-a ili Velike Britanije i da se koristi kao alat za angažiranje. 

Drugi vjeruju da je to alternativna stvarnost igra ili skupina koja se zalaže za privatnost na internetu i slobodu informacija. 

Tijekom godina, Cicada 3301 je objavljivala različite serije zagonetki, a svaka serija je obično trajala nekoliko mjeseci. Nakon što su istraživači riješili sve zagonetke u seriji, društvo je objavilo poruku koja je često sadržavala citat iz knjige ili pjesme te pozivalo istraživače da se jave ako su uspjeli riješiti sve zagonetke. Međutim, nikada nije objavljeno tko stoji iza društva i što se događa sa ljudima koji su se javili. Iako društvo Cicada 3301 nije nikada pokušalo monetizirati svoje aktivnosti, njegov koncept je kasnije iskorišten u trileru "Dark Web". 

Društvo Cicada 3301 je zaokupljalo javnost i izazvalo veliku znatiželju, jer je pružilo nevjerojatno intrigantno iskustvo za one koji su se uključili u rješavanje zagonetki. Međutim, nakon nekoliko serija zagonetki i nekoliko godina aktivnosti, društvo se ugasilo i nije objavilo ništa novo od tada. Unatoč tome, mnogi su se i dalje trudili riješiti zagonetke i pronaći odgovore o tome tko stoji iza društva i što se događa sa onima koji su se javili. Međutim, nikada nije objavljeno ništa konkretno o tome tko ili što stoji iza društva Cicada 3301, pa je tajna i dalje ostala neotkrivena. 

Neki vjeruju da je društvo bilo povezano s obavještajnim agencijama ili tehnološkim kompanijama, dok drugi smatraju da je to bio samo alternativna stvarnost igra ili nečiji eksperiment. 

S obzirom na to da društvo nije objavilo ništa novo od 2014, mnogi smatraju da je društvo Cicada 3301 završilo svoje aktivnosti. Međutim, unatoč tome, zagonetke i tajna društva još uvijek privlače pažnju javnosti i nastavljaju intrigirati ljude.

Povezani članci

Tajna Društva 5706810479893632832

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item