Starost svemira | Srušena teorija evolucije, znanstvenici u šoku!

Teorija evolucije zapravo i nije teorija. Ona se samo u široj javnosti smatra teorijom, no ona je, tehnički gledano, znanstvena hipoteza koju svi natežu kako im volja

Prema konceptu stvaranja, "sunce, mjesec i zvijezde" stvoreni su 4. dana stvaranja, prije oko 6.000 godina. Ako je to točno, onda bi znanstvene činjenice bile u skladu sa ovim konceptom. Većina znanstvenika danas vjeruje da je svemir star više od 10 milijardi godina, i kao argument za to se obično navodi Hablov zakon i navodno širenje svemira. Laici obično postavljaju pitanje: "Ako su zvijezde stvorene 4. dana stvaranja, prije 6.000 godina, kako to da su one udaljene od nas više miliona svetlosnih godina?"

U svemir koji se širi vjeruje se na osnovu Hablovog zakona i navodne linearne zavisnosti crvenog pomaka i udaljenosti do nebeskih tela. U nastavku će biti izneseni argumenti koji govore o tome da Veliki Prasak (Big Beng) nije odgovoran za nastanak univerzuma, da navedena linearna zavisnost ne postoji, a samim ni ogromno rastojanje do nebeskih tela. Vidjet ćemo također da se raspoložive činjenice o porijeklu i starosti univerzuma uklapaju u koncept stvaranja i male starosti.

Uvijanje galaksija je prebrzo

Zvijezde u našoj galaksiji, Mlječnom putu, kruže oko centra galaksije različitim brzinama. Kruženje unutrašnjih zvijezda je brže od vanjskih. Zabilježene brzine rotacije su tako velike, da kada bi naša galaksija bila starija od nekoliko stotina miliona godina, bila bi bezoblična mrlja umjesto sadašnjeg spiralnog oblika.

Ipak se pretpostavlja da je naša galaksija stara najmanje 10 milijardi godina. Zagovornici teorije evolucije to zovu "dilema vrtloženja (uvrtanja)" i pokušavaju ju riješiti teorijom "gustih valova".
Ova valna teorija ima konceptualni problem i nije potvrđena promatranjem. Ta dilema ne postoji ako se prihvati da su galaksije ''nedavno'' stvorene.

Struktura svemira 

Istraživanja u astronomiji i kozmogoniji dovele su do općeg uverenja da se sadašnje stanje svemira može u krajnjoj liniji svesti na jedan početni događaj, popularno nazvan Veliki Prasak (Big Beng). Usprkos ove popularnosti, moramo se podsjetiti da kosmološki model Velikog Praska vrijedi onoliko koliko i osnovne postavke na kojima se on i zasniva.

Isto tako, diskusija predloženog kreacionističkog modela neophodno mora obratiti pažnju na valjanost teorije Velikog Praska, čija se osnovna konstrukcija sastoji iz kozmološkog i uniformističkog principa, skupa sa općom teorijom relativnosti.
Istraživanja na kojima je radio Robert Gentry, pokazala su nesposobnost principa uniformizma da pruži potvrdu geološke evolucije prekambrijskih granita. Ako ovaj princip ne može objasniti evoluciju Zemlje, teško je onda shvatiti kako on može pružiti razumnu osnovu za izgradnju evolucijskog modela svemira. Netko bi mogao tvrditi da građevina suvremene kozmologije stoji isuviše dobro da bi bilo moguće da nešto nije u redu sa osnovnim pretpostavkama.

Hablov zakon 

Prije više od 50 godina Habl je na osnovu raspoloživih podataka uočio da kao da postoji linearna zavisnost između crvenog pomaka (z) neke galaksije i rastojanja (R) do te galaksije, i to je postalo poznato kao Hablov zakon. Od tada se galaktički crveni pomaci uglavnom objašnjavaju kao Doplerovi pomaci, koji potječu od velikih brzina udaljavanja dalekih galaksija, i čak štoviše, smatra se da pruža jedan od najjačih potvrda vrućeg Velikog Praska, modela jednog šireceg svemira.

Razlog za povjerenje u ovu interpretaciju leži i u činjenici, da se korištenjem opće teorije relativnosti kao matematičke osnove za proračun prostorno-vremenskog razvoja prvobitne vatrene lopte može izvesti "z ~ R" - Hablov zakon, uz uvijet da se prethodno postave izvjesne pretpostavke.

Uprkos općem vjerovanju da prikupljeni astronomski podaci podržavaju z ~ R relaciju, činjenica je da je u posljednjih 20 godina objavljeno nekoliko detaljnih studija raspodjela crvenog pomaka koje Hablov zakon dovodi pod znak pitanja.

Takođe, Halton C. Arp nedvosmisleno je opovrgnuo Hablov zakon otkrićem kvazara i galaksija koji su fizički spojeni.

Povezani članci

Znanost 5308588051768847644

Objavi komentar

emo-but-icon

Istaknuto

item